Många som läser rubriken tänker säkert på fildelning. Men det gör inte vi. Tvärtom tar vi starkt avstånd från fildelning. Vi låter Magnus Betnér föra vår talan i den frågan innan vi kommer in på textens riktiga syfte:

Nu när vi klarat av det tänkte vi tipsa om en bra lösning för att dela filer internt i sitt eget hem, och på samma gång göra en säker backup av sina filer. Det finns en lösning med namnet network area storage, eller NAS, som är den mer använda förkortningen. Enkelt förklarat är NAS en låda med en eller flera hårddiskar monterade i sig. Lådan har också en enklare dator inbyggd och det hela kopplas till en router, trådlös eller inte spelar ingen roll. Alla datorer, surfplattor och telefoner som är kopplade till nätverket kan sedan hämta och lagra filer på enheten.

Backupen är väldigt säker även om din dator skulle gå sönder finns alla filer lagrade på NAS:en. För bara några år sedan var det bara de största nördarna som använde en NAS, idag säljs flera flitigt av elektronikkedjorna och många ”vanliga Svenssons” har börjat inse värdet av dem. Vi kan exempelvis rekommendera en D-Links ShareCenter som är både stabil och enkel att använda. Säkerheten förstärks ytterligare om lådan har flera diskar eftersom man då kan spegla, det vill säga spara de viktiga filerna på flera diskar samtidigt. Lådan kan dessutom gömmas undan, precis som en router och tar på så vis inte så mycket plats. Idag finns det dessutom massor med häftiga funktioner med en NAS som att man kan koppla dem till en skrivare och på så vis även gömma undan skrivaren, eller att den kan ladda ner filer genom att fungera som Bittorrentklient utan att du behöver ha datorn igång, eller att den trådlöst kan sända filmer till en modern tv, med mera. Läs mer här.