Bredbandsutvecklingen har varit fantastik i Sverige under 2000-talet. I princip alla hushåll har idag tillgång till bredband (eller har möjlighet att ha tillgång till bredband). Denna utveckling har varit en förutsättning för många av de tjänster vi idag ser på nätet. Inte minst tjänster relaterade till film och musik.

Sverige, som var lite av pionjärer gällande bredband, ligger fortfarande i framkant av utvecklingen. Nästa ”våg” inom bredbandsutveckling är tveklöst mobilt bredband. Genom det mobila bredbandet är vi inte längre begränsade att utnyttja dessa tjänster från vårt hem. Vi kan istället se filmer på vår dator i sommarstugan eller lyssna på musik på det lokala caféet. Att kunna surfa mobilt börjar idag att blir en självklarhet och utvecklingen inom bandbredd följer snabbt efter för att tillfredsställa våra behov.

Allt är dock inte frid och fröjd när det gäller mobilt bredband. Det finns flera uppmärksammade fall där personer fått skyhöga räkningar då det använt sig av sitt mobila bredband på utlandssemester. Att detta skulle sätta stopp på utvecklingen inom detta område är dock svårt att tro. Det kommer snarare att bidra till hårdare krav på operatörerna och på sikt är det nog rimligt att se kraftigt sjunkande priser även på detta område.