I internets begynnelse var det inte många som fattade hur webbplatser var uppbyggda och man fattade inte heller hur hela internet hängde ihop. Nu kan man själv skapa en webbplats nästan hur lätt som helst.

Förra året fyllde World Wide web 20 år. För att fira det återskapade ett gäng forskare världens äldsta webbsida. Sidan liknar mest en instruktionsmanual för hur användaren ska använda sig av webben och hur en egen hemsida skapas. Varför man valde att återskapa sidan var för att lära nya generationer om webbens ursprung, utveckling och inverkan på det moderna samhället. Med all utveckling som har skett behöver man inte längre läsa den första webbsidans instruktionsmanual för att kunna skapa en egen hemsida. I dag gör man det väldigt smidigt och billigt genom att signa upp sig hos till exempel UnoEuro och få ett webbhotell.

När man ska skapa sin egen webbplats är det viktigt att först bestämma vilket syfte den ska ha. När du har bestämt det så vet du hur du ska bygga och utforma din webbplats. En stor fördel med att till exempel marknadsföra ett företag eller en produkt med en hemsida är att det kan nå ut till hela världen. Dessutom kan du marknadsföra dig dygnet runt, alla dagar om året. Ta även inspiration från andra webbplatser för att hitta något som passar dig.

Den mest besökta webbplatsen i Sverige är aftonbladet. se. Aftonbladets webbplats är också en utav de äldsta i Sverige och lanserades redan 1994. Sidan hade nästan 5 miljoner unika besökare under förra veckan. Konkurrenten Expressen lanserade sin hemsida lite senare vilket har lett till att de aldrig kunnat komma ikapp Aftonbladet i antal besökare. Expressen är bara Sveriges femte mest besökta sida. På andra plats hittar vi SVTs hemsida och på tredje plats Nyheter 24. Den mest besökta webbplatsen i världen är Facebook, med 836,7 miljoner unika besökare. På andra plats kommer Google, följt av YouTube, Yahoo och Wikipedia.