Datoranvändning faller under den där kategorin av saker som gärna kostar en del. Laptops är inte särskilt billiga, går något sönder kan reparationskostnaderna bli höga och datorer kräver ofta många tillbehör och mjukvaror. Men det finns smarta sätt att spara in en slant eller två på, även för den mest idoga datoranvändaren. Här är våra bästa tips!

– Köp billiga och miljövänliga toner på nätet. Det är betydligt billigare att handla den mesta sortens datormaterial på nätet, men just toners är så anmärkningsvärt mycket billigare på internet än de är i butik.

– Var inte rädd för att återanvända. I grovsoprum kan man hitta perfekt välmående datorer och tillbehör till datorer, sannolikt för att de forna ägarna har köpt nyare produkter och nu inte ser något värde i de gamla. Vi menar inte att ni ska gå ner och botanisera i närmaste grovsoprum, men man behöver exempelvis inte vara rädd för att köpa teknik på andrahands-platser, så som Blocket. Det är viktigt att man förstår att man då är garantilös (såvida ingen garanti faktiskt ingår, vilket ju faktiskt händer ibland). Dock får man ju i utbyte spara in en hel del pengar och kanske bara betala en femtedel eller till och med en tiondel av priset i butiken.

– Stäng av datorn när du har använt den klart för dagen. Du kommer bli förvånad när du märker vilka skillnader det gör i dina elräkningar. Dessutom stör datorn inte på natten, med vare sig ljus eller ljud. En påslagen dator är till för användning, annars ska den stängas ned!