Frågan ”vad gör du på internet?” har för länge sedan slutat att vara relevant. Däremot är det intressant att ta reda på var människor har tillgång till internet, och vilka prylar de använder för att surfa. Utbyggnaden av mobilt bredband har fått till följd att nya tidsfördriv, inte minst i form av gratis mobilspel som Wordfeud och Shadow Cities, uppstått och kräver allt mer av vår uppmärksamhet.

Spel på internet fick en rejäl skjuts framåt när bredbandsnätet började byggas ut, och den mängd information som snabbt kunde överföras från en person till en annan, trots att de befann sig flera mil ifrån varandra, ökade markant. Man var dock som spelare bunden till sin dator och sitt skrivbord, eftersom man var tvungen att vara fysiskt inkopplad för att kunna vara uppkopplad.

Tack vare bärbara datorer och mobilt bredband är uppkopplad och inkopplad numera två helt olika saker. I och med den utbredda förekomsten av trådlösa nätverk, och 3g-nätet, går det även att spela och surfa på sin mobiltelefon. Detta är en stor förklaring till Twitters framgångar, och även många andra sociala medier, och andra tidsfördriv, har dragit stor nytta av detta. Vad tekniken kan användas till har vi sett exempel på i Nordafrika de senaste åtta månaderna.